Seminstationen

Seminveterinär och stationsansvarig: Lotten Bäckgren              

                 

Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall

Sedan 1986 har det bedrivits seminstation på Markebäcks Gård. Sedan 1992 har vi haft hingstar på station. Läs mer om våra hingstar på station under respektive flik i menyn ovan.

I seminstallet sker all undersökning och insemination av ston av veterinären och seminassistenten. Det finns två undersökningsspiltor bredvid varandra vilket gör att känsliga och unga ston kan få sällskap, något som vanligtvis lugnar. Framför undersökningsspiltorna finns ett utrymme där eventuella föl kan följa med sin mamma.

Bara ett stenkast från seminstallet ligger hingststallet. Här står de hingstar som vi har på station under säsongen. I anslutning till hingststallet finns ett komplett spermalaboratorium samt en tappningshall.

Utestall Utestall

Möjlig uppstallning av seminston under hela säsongen finns. Stoet kan även vara kvar tills dräktighet är konstaterad. Alla ston får gå ut dagligen, ensamma eller tillsammans med andra ston, under delar av dagen eller dygnet runt. Allt enligt ägarens önskemål.

I utestallet finns tio boxar, här bor vanligtvis de seminston utan föl vid sidan. I vårt stora stall brukar de fölston som kommer till oss vara uppstallade.

Vi har stora hagar och ett flertal rymliga rasthagar att tillgå. 

 

Seminavgift (gäller för tre brunster)  1900 kr 

Seminavgift/brunst utöver de tre första  500 kr

Stationsavgift stationshingst  1000 kr 

Stationsavgift extern hingst inom Sverige  1600 kr  

Stationsavgift importhingst 2000 kr

Uppstallning box singelsto 150 kr/dygn

Uppstallning box sto med föl 200 kr/dygn

Utevistelse i grupp 100 kr/dygn

I uppstallningen ingår hösilage, havre, kraft protein 125, salt. Önskas annat foder tar man med det hit. 

 

Skick med MH AB via bil 800 kr

Skick med MH AB via flyg 950 kr

Samling och packning avhämtning Markebäck 250 kr

Samtliga priser är angivna exklusive moms.

Övriga tillkommande kostnader som exempelvis provtagning och behandling debiteras enligt gällande prislista.

 

Jag som jobbar som seminveterinär och är stationsansvarig på Markebäck heter Lotten Bäckgren. Jag är född och uppvuxen på Markebäck och har haft ett "medfött" intresse för hästar och ridning, jag gjorde min tävlingsdebut som sexåring och har sedan tävlat i hoppning både på ponny och häst med höjdpunkter som bla SM brons på C-ponny 1992, SM guld på D-ponny 1995, brons junior SM 1996, med i landslaget vid junior EM 1996 och brons vid lag SM på Strömsholm 1999.

Jag tävlade fram till sommaren 2003, samma höst började jag på veterinärhögskolan vid Ultuna i Uppsala. Efter veterinärhögskolan gick jag en vidareutbildning för att bli seminveterinär och jobbade min första säsong på Markebäck 2009. Efter examen i januari 2009 började jag jobba som veterinär hos Leif Hokfors på hund och Kattkliniken i Bista, Örebro. När den verksamheten sedan utvecklades och flyttade följde jag med och har sedan starten i december 2012 arbetat som smådjursveterinär på Anicura Djursjukhus i Kumla. Sedan oktober 2019 arbetar jag på Noza Smådjursklinik i Kumla. Här hittar man mig när det inte är seminsäsong! http://www.nozasmadjursklinik.se/

Om ni har frågor eller funderingar kring seminering eller vår station i allmänhet så hör av er till lotten@markeback.se 

   

Cajsa, Gnista och Ture sommaren 2017

Cajsa Eriksson har varit på Markebäck då och då de senaste åren men sedan sommaren 2017 är hon på plats dagligen för att sköta sina hästar Gnista och Ture.

Cajsa har lång erfarenhet av utbildning och träning av hästar, hon började rida när hon var tio år och har tävlat upp till msv dressyr. Cajsa kommer arbeta deltid hos oss som seminassistent under säsongen och även vara ansvarig för hingststallet. 

För att anmäla ditt sto till betäckning klicka på länken till språngrulla nedan!