Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck

Huvudbyggnaden vid Markebäck är ett timmerhus i 2 1/2 plan. Det första planet byggdes troligtvis i början av 18oo-talet och runt 1850 fick huset sitt nuvarande utseende. Huset har renoverats i omgångar och nu pågår ytterligare en renovering där vi försöker återställa vissa detaljer som exemplevis taklister, foder osv som gått förlorade i tidigare renoveringar. Huset värms av flisanläggningen på gården.

Sedan julen 2010 bor Lotten och Karl i huvudbyggnaden.

Södra flygeln

Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildtext

Flygelbyggnaderna på Markebäck uppfördes först 1970 men passar väl in i gårdsbilden. Den norra flygeln hyser garage, gästrum på övervåningen samt ett blivande kontor på bottenvåningen.

Den södra flygelbyggnaden är permanentbostad som totalrenoverades sommaren 2010. Sedan hösten 2010 bor Annika i den södra flygeln.

Arrendatorsbostaden

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer

Arrendatorsbostaden vid Markebäck passar bra för den mindre familjen. Till huset hör en stor tomt och ett uthus. Huset värms av en jordvärmeanläggning men planer finns att i framtiden även ansluta detta huset till flisanläggningen.

Arrendatorsbostaden är för tilfället uthyrd.

Mejeriet

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer

Det gammla mejeriet vid gården är en mysigt liten stuga med höga trösklar och låga dörrposter. I huset finns en rörspis och en kamin som säkerställer stugvärmen bistra vinterdagar. På tomten finns en gammal damm som grävdes ur sommaren 2009. Mejeriet är för tilfället uthyrt.

 

 

Rättarbostaden

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer

Rättarbostaden är det minsta av gårdens hus. Det är ett torp med en kuperad tomt som har byns bästa utsikt. I torpet finns en kamin och en köksspis samt en luftvärmepump.

Rättarbostaden är för tilfället uthyrd.